Freya & Lauranne

“Veerkracht in de Vlier: als leidinggevende hoef je je team niet alleen te dragen.”

Freya & Lauranne – Beschut Wonen De Vlier vzw

Beschut wonen de Vlier richt zich tot volwassenen die, omwille van hun psychiatrische en/of psycho-sociale problematiek, momenteel (nog) niet in staat zijn om zich zelfstandig te vestigen in de maatschappij. Ze begeleiden mensen in individuele woningen of in groepshuizen. De medewerkers begeleiden een 75-tal mensen. Al voor corona was er heel wat aandacht voor het welzijn van het team.

Hoe ziet veerkracht in de Vlier er uit?  Corona zorgde ervoor dat men meer op een eilandje werkte, en minder contact had met de collega’s. Daarom ging er, op onverwachte momenten, extra aandacht uit naar verbinding, door een ‘secret santa’, complimentendag, het uitdelen van een bloemetje, chocolaatjes… Wat positief onthaald wordt en collega’s helpt om vol te houden.  Alles staat in teken van ‘jezelf op te krikken’, want niet enkel bewoners hebben het lastig, ook voor begeleiding weegt het soms zwaar. Het helpt om dan eens uit de sleur gehaald te worden. Ook intervisie is een nieuw aspect van de werking. In gesprekken worden zaken afgetoetst en kan onzekerheid, stress en spanning op tafel gelegd worden. Wat zorgt voor erkenning.

Dé tip voor andere organisaties?

“Ook leidinggevenden hoeven het niet alleen te doen. Je hoeft je team niet alleen te dragen. Stel mensen in je team aan om aandacht te hebben voor verbinding en het team. Maak tijd en ruimte om hierin te investeren. Het is belangrijk om voor jezelf en te zorgen als je voor anderen wil zorgen.”

Nieuwsgierig naar andere getuigenissen over veerkracht? Lees meer.

 

Als leidinggevenden hoef je je team niet alleen te dragen