Behoud je rol als collega. Je hoeft geen hulpverlener te zijn.
Het is al heel wat als je collega zijn hart bij je kan luchten, je hoeft daarom de psychologische behandeling op jou te nemen. Als een collega zijn verhaal doet, is het vaak voldoende dat je oprecht en met je volle aandacht luistert. Behoud je rol als collega. Men verwacht vaak niet dat jij de situatie als collega gaat oplossen.
Wat kan je dan wel doen?
- Probeer je collega te begrijpen en duidelijk te maken dat je je iets kunt voorstellen bij zijn verhaal. Eventueel kan je samen zoeken naar wat volgende stappen kunnen zijn.
- Focus niet enkel op wat slecht of moeilijk gaat. Geef tijdens je gesprek ook aandacht aan wat er wel goed gaat, waar men zich wel nog in amuseert. Je bent geen een psycholoog of hulpverlener, dus je mag het ook over positieve zaken hebben.
- Raad je collega aan om op zoek te gaan naar hulp als je denk dat dit nodig is. Hier vind je een overzicht van hulpbronnen.
- Maak je je zorgen? Raad je collega aan om de online zorgscreener in te vullen. Door het beantwoorden van enkele vragen krijg je een objectief beeld van signalen van overbelasting.
Wil je meer weten?
Bekijk dan zeker de eerste helper. Dit zijn korte video’s met tips & handvatten om jouw rol als ‘zorgzame’ collega, leidinggevende of kwaliteitsmedewerker nóg sterker waar te maken.