Zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar: vuistregels

Zorg voor een goede teamsfeer.

Luister en laat mensen ventileren.

Blijf aanwezig.

Zorg voor jezelf, ook als je zorgt voor een collega.

De zorgscreener

De eerste helper

Vind je zorgdragen voor je collega’s ook zo belangrijk? Bekijk dan zeker deze korte video’s met tips & handvatten om jouw rol als ‘zorgzame’ collega, leidinggevende of kwaliteitsmedewerker nóg sterker waar te maken.

Je bezorgdheid bespreken met het hele team, levert meer op dan elke collega individueel aanspreken.

Het is oké om je als leidinggevende kwetsbaar op te stellen.

Als je aanvoelt dat extra ondersteuning nodig is, verwijs je de collega naar anderen.

Als iemand heel emotioneel wordt, dan is het beter dat er professionele hulp gezocht wordt.

Als ik goeie argumenten aanhaal, zal ik mijn collega overtuigen om bepaalde stappen te zetten die hij nu niet zet.

Als mijn collega zijn hart heeft kunnen luchten bij mij, dan zit mijn rol erop.

Wees zo eerlijk en rechtuit mogelijk als je bezorgd bent over het welzijn van je collega.

Als iemand meer prikkelbaar reageert dan anders, dan weet ik zeker dat mijn collega echt problemen heeft.

Waar vind je hulp?

Als zorgverlener of welzijnswerker (in loondienst of als zelfstandige), als arts, als student, als arts in opleiding en als vrijwilliger in de zorg en het welzijnswerk kan het ook even te veel worden … Wij staan voor je klaar met een luisterend oor en mogelijke oplossingen.